21
oktober
2020
|
14:50
Europe/Amsterdam

Aantal parkeerplaatsen Park and Ride Merksem verdubbelt

Samenvatting

Volgende zomer wordt de nieuwe Park and Ride Merksem in gebruik genomen. De bestaande Park and Ride wordt vervangen door een parkeergebouw met 674 parkeerplaatsen. Dat is meer dan een verdubbeling van het vorige aantal parkeerplaatsen en dus ook een verdubbeling van het aantal mensen dat hier kan overstappen om de tram, bus of deelfiets naar het centrum van de stad te nemen.

Park and Ride Merksem is één van de nieuwe parkeergebouwen die Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, in een ring rond Antwerpen bouwt. De nieuwe parkeergebouwen vormen zo een toegangspoort naar de stad die bezoekers uitnodigen om de laatste kilometers op een filevrije en duurzame manier af te leggen. Wie volgende zomer de afrit Kleine Bareel in Merksem neemt kan vanaf dan zijn wagen parkeren op de gloednieuwe Park and Ride en daar overstappen op de bus, tram of deelfiets.

Houten balken

De werken in Merksem startten in het voorjaar van 2020 met de aanleg van een tijdelijke Park and Ride op het aanpalende terrein. Daar kunnen tijdens de duur van de werken 284 wagens staan. In mei gingen de werken aan het eigenlijke parkeergebouw van start. Die bereikten deze week een kleine mijlpaal: de eerste houten balken van de in totaal 194 liggers werden op de kolommen geplaatst. Wim Vidts, projectleider bij aannemer Franki Construct licht toe: “Dat betekent dat we weldra kunnen starten aan de eerst verdieping van de Park and Ride. Midden februari zouden alle liggers geplaatst moeten zijn en zijn de ruwbouwwerken afgerond. Daarna kan de verdere afwerking van het gebouw starten.”

Het nieuwe parkeergebouw telt in totaal drie niveaus. Die liggen in een lichte helling en verbinden zo de twee parkeerbeuken van het gebouw. Door de hellingstructuur wordt het in- en uitrijdend verkeer maximaal van elkaar gescheiden. Naast 674 parkeerplaatsen voor wagens biedt de P+R ook een fietsenstalling voor 150 fietsen, waaronder 30 deelfietsen. Voor elektrische wagens zijn er in eerste instantie 18 oplaadpunten voorzien. Dat aantal kan op termijn verder uitbreiden.

Licht en comfort

Net zoals bij de Park and Rides op Luchtbal en Linkeroever, wordt er voor het parkeergebouw in Merksem ingezet op licht, lucht en comfort. De Park and Ride is een open constructie zodat natuurlijk licht tot diep in het gebouw kan binnendringen. De houten balken zorgen voor een eigentijdse en herkenbare look.

Wat het Centraal Station is voor treinreizigers, moeten de Park and Rides voor automobilisten worden: een herkenbare en aantrekkelijke toegang tot de stad. Dat is ambitieus, maar alleen zo kunnen we ertoe bijdragen dat de helft van alle verplaatsingen tegen 2030 op een duurzame manier gebeurt. Daarom moeten de nieuwe Park and Rides alle comfort bieden die gebruikers ervan verwachten.
Bart Van Camp, directeur Omgeving bij Lantis